6 Aralık 2014 Cumartesi

6. Gün: En sevdiğin kitap


İyi bir kitap okuruyum, gerçekten çok okurum. Ancak çocukluğumda okuduğum (büyürken ve halen zaman zaman defalarca tekrar okuduğum) Mary Poppins bu listenin en tepesinde yer alacak. Mary Poppins, 1933'te P.L. Travers tarafından yazılmış. Orta halli bir İngiliz ailesinin çocuklarına bakan dadı ve çocukların onunla yaşadıkları fantastik maceralar yanılmıyorsam 8 kitap boyunca sürmüş. Dadı Mary Poppins aşırı titiz, ciddi, insanı korkutan bir karakter ancak çocuklar onunla şahane maceralar yaşıyorlar. Çocuklara çok iyi bakıyor ancak çok samimi olmuyor. Kendince cool bir tipleme. 
Mary Poppins'ten bir illüstrasyon (Kaynak için tık )

Doğum günü cumartesiye denk gelirse güldürücü gazla dolan ve havada asılı kalan bir amcası, geceleri gökyüzüne merdiven dayayıp yıldızları yapıştıran arkadaşları var, hayvanlarla konuşabiliyor ve izin gününde arkadaşıyla bir duvar resminin içinde dışarıdan bakılınca görülmeyen bir lunaparka gidip eğleniyor. Ancak bunları yaparken coolluğundan bir an bile ödün vermiyor. Papağan saplı şemsiyesi ile uçuyor ve bir halı çantası var ki içinde bir ben yokum! 

Mary Poppins'in yazarı P.L.Travers (kaynak: global britannica tık)
Travers bir kadın yazar ancak döneminde kadınların erkek işi olarak görülen işlerle ilgilenmesi hoş karşılanmıyormuş ki yayın dünyasına cinsiyetini beli etmeyen adının kısaltması ile girmiş. Kitabın resimlemelerini de Mary Shepherd yapmış. Aslında kitap, yazarıyla, çizeriyle ve ana karakteri dadıyla tam bir kadın emeği ürünü. Küçükken öyküleriyle beni içine alan kitabı, büyüdükçe bu yönleriyle de sevdim. 

Hazır başlamışken bence bir koşu pinterestte Mary Poppins boarduma da bakınız, haydi tık tık 

Yarın: En sevdiğimiz film... Acaba nedir?

Hiç yorum yok: