2 Nisan 2007 Pazartesi

Rastko Ciric Ankara'da!


Bu sabah öğrencilerimle birlikte Hacettepe Üniversitesi'ne Rastko Ciric'in konferansına gittik. Ciric, önemli bir illüstratör ve animatör. Aynı zamanda Belgrad Üniversitesi, Uygulamali Sanatlar Fakültesi, Grafik Sanatlar Bölümü baskani (Yugoslavya). Belgrad Üniversitesi, Uygulamali Sanatlar Fakültesinin 5 senelik bir eğitim programı bulunuyor. Giriş sınavları 1 hafta süresince yapılıyor ve gerçekten çok zor olduğu söylendi. İlk iki sene temel sanat eğitimi veriliyor, 3 ve 4. sınıfta öğrenciler uzmanlaşmaya başlıyor ve 5. yılda tamamen mezuniyet projesine yönelik çalışılıyor ve portfolyo hazırlanıyormuş. Bu okulun dışında bir de Dunav Film okulu diye bir özel üniversite varmış. Gösterimde Ciric'in kendi çalışmalarının dışında bu iki okulun öğrencilerinin animasyon çalışmalarına yer verildi.
Rastko Ciric, animasyona master yaparken başlamış. Aşağıda kendi çalışmalarından bazı kareler görünüyor.


THE CIRCUS DEPARTS / 35 mm, color, 6 min.

İlk animasyon çalışması. İşte animasyon böyle bir şey. Herşeyin birbirine dönüştüğü, gerçeküstü olanın inanılır bir şey olduğu düşsel bir dünya varoluyor.


TOWER OF BABABEL, 35 mm, color, 136m, 5 min.

Kısır döngü. Düştükçe bitmeyen bir Babil Kulesi...



OGRES & BOGIES / 35 mm, color, 247m, 9 min.

Benim en çok sevdiğim Ogres ve Bogies oldu. Balkan ülkelerinin folklorundaki düşsel varlıkları canlandırmış. Mitoloji, sanatın beslendiği ana damarlardan biridir diye düşünürüm her zaman. Bayılırım mitolojiye!
Buradan da kitabı izlenebiliyor: http://www.rastkociric.com/html/ilustr.htm/ogre.htm

Çalışmaları şuradan izlenebilir: http://www.rastkociric.com

Perşembe gününe kadar Hacettepe Grafik Bölümünden seçilen 13 öğrenciyle workshop yapacak.

Hiç yorum yok: