22 Haziran 2011 Çarşamba

5. TİK'in ardından...

Rahatladım. Çok az kaldı. Tezle ilgili çalışırken blogda pek bir şey paylaşamadım. Ama güzel ve ılık, çoğunlukla da Ankara'da yağmurlu bahar günlerinde balkonumla ilgilenmek, yorulan zihnime nefes aldırdı. Eskiden beri pek çiçeklerle uğraşmışlığım yoktur, hatta çiçek yetiştiremediğimi düşünürdüm. Ancak, geçen sonbaharda taşındığımız bu güzel evin, bu iş için pek verimli olan balkonunda, kendimi daha önce yapamadığım şeyleri yapabilirken buldum.  

Petunyalar ve vapur dumanı çiçeklerini aynı saksıya diktim. İyi geçiniyor gibiler...

Sardunya
 Yaklaşık bir bir buçuk ay önce, çiçeklerle birlikte bir çilek fidesi de almıştım. Üstünde 3-4 çilek vardı, İpek çilekler kızardıkça geldi gitti yedi... Sonra çilekler bitti, ben de beklentimi sürdürmedim doğrusu. Yine de sulamaya devam ettim. Sonra bir baktık3, 5 hayır 10-15 beyaz çiçek, sonra göz açıp kapayıncaya kadar yeşil çileklere dönüştüler. Mutluyuz, belki de topladıkça devam edecek meyve vermeye :)

Çileklerimiz çiçekken...

Çileklerimiz
Çilek, sardunya ve tarçın :)
Adını bilmediğim kırmızı yapraklı bitkim
Bir kısmını köşedeki çiçekçiden alıp ektim, bazılarını da sağda solda gördüğüm çiçeklerden kırıp diktim, tuttu. Baktım toprağa ne sokuştursam tutuyor, devam ettim. Aşağıdaki resimde sağdaki saksıda marketin önünden kırdığım hanımeli ve apartmanın köşesindeki adını bilmediğim nefis kokulu çalıdan kırdığım dallar görülebilir. Bunları dikeli 10 günü geçti fena değiller, tutacak gibi.

Hanımeli, afrika menekşeleri ve mis kokulu bir şey
 

Bu cam güzelini alırken, çiçekçide çiçek alan bir teyze "cam güzeli alma, bunlar eve gidince dayanmıyor" demişti. Neyse ki benimki yerini sevdi. Cam güzeli yarı gölge seven bir bitki bu arada. Yanında da minik fittonia var turuncu saksıda. Fittonia'dan terrarium içinde de çok memnunum. 



Evin içine sığmayan bir kitaplığımız vardı, balkona koymuştuk. Bütün kış baktıkça canım sıkıldı, ama havalar ısınınca çok katlı bir çiçekliğe dönüştü.



Bu mor yapraklı bitkinin, güneş aldıkça yaprakları morarıyor. Mor yapraki mor minik çiçekler açarak beni şaşırttı. Beklemediğim bir performanstı, teşekkür ediyorum :) Yanındaki de iki ay kadar önce ektiğim zambak soğanlarından yetişen zambaklar. Paketteki bilgiye güvenirsek sarı açacak ama belli olmaz bence.




12 yorum:

hindiba dedi ki...

mis kokulu bi seyin adi kurtbagri, ligustrum vulgare .ben de bu yila kadar bilmiyordum öyle güzel koktugunu :)

Berceste dedi ki...

Anlasildi sen de Green Finger'sin :) Uzun omurlu olsun cicekler... Amaaa ben arkada bir de bahce goruyorum sanki. Ben olsam balkondan oraya dogru bir gecis yapardim. Biz ilk Permablitz bahcemizi yaptik sirf bu sebepten hatta...

Kırmızı Şapka dedi ki...

Evren kurtbağrı diye bir şey yabancı gelmiyor ama onun bu olduğunu bilmiyordum tabii... Gerçekten bayıltıcı bir kokusu var :)

Berceste orası apartmanın ortak bahçesi maalesef. Ama bahçeli bir evimiz olursa neden olmasın :))

Berceste dedi ki...

Ligustrum adi gecince bizim buradaki ahalinin ona luksturun demesi aklima gelip guluyorum. Cocuklugumdan beri ben de boyle bilirdim hatta, teyzelerin hepsi boyle dedigi icin :)

Ortak bahceyi elletmiyorlar mi, yoksa bitki alabilmek icin maddi destek mi saglamiyorlar?

Kırmızı Şapka dedi ki...

Aslında, alt katta bir etüd evi var çocuklar oynuyor bahçede..

Seda Aslan dedi ki...

Merhaba hocam ben Grafik'ten Seda Güngör. Bitkilerinize hayran kaldım gerçekten. Ben de çok seviyorum bitkileri. Bende şu an odamın küçük penceresinin önünde arapsaçı, ateş kaktüsü, menekşe, begonya, fesleğen yetiştiriyorum. Ayrıca çoğaltmak istediğim bitkilerimin yapraklarından birer tane koparıp suya koyuyorum. O yaprakların kopardığım yerleri saçaklanıyor. Bir süre sonra onları da dikeceğim :)

uzmanamator dedi ki...

çiçeklerin hepsi farklı güzel ve maşallah bay baya yetiştirebiliyormuşsunuz kendinize haksızlık etmişsiniz bunca zaman bundan sonra bu güzelliklerden iç ayrılmamanız dileğiyle :)

Hestia dedi ki...

AA yengeciim çiçeklerin ne de güzelmiş, ananemde bizim evi çiçek balkonu çiçek bahçasine çevirdi ama bukadar güsel olmadı:) ehee aramızda:)

Unknown dedi ki...

Merhabalar çiçekleriniz gayet güzel gorunuyor. Adını bilmediğiniz kırmızı yapraklı çiçekten bende de var yalnız ben de ismini bilmiyorum araştırdığımda da bu fotoğraf haricinde hiç bir yerde göremedim, ismini bilen bir arkadaş bize yardımcı olursa memnun olurum. Tesekkur ederim

Ebru be dedi ki...

Merhabalar.Bitkileriniz harika.Adını bilmediğiniz bitkiden bende de var.Bende araştırırken sadece sizin fotoğrafınızı buldum.Yok mudur bir bilen🤗🤗

Adsız dedi ki...

Merhabalar o kırmızı çiceğin ismi iresine herbstii :)
Bende internetten araştırmalarım sonuçu bulabildim :))

Unknown dedi ki...

O cicegin adi cingene salvari.bende yetistiriyorum