27 Mayıs 2008 Salı

Bayandan Az Kullanılmış



Ankara Tasarım Günleri (ATG) 2008 30-31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde düzenleniyor. Ayrıntılar şuradan.

ATG kapsamında konferanslar, söyleşiler ve sergiler var. Bunlardan birisi de Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlilerinden Elif Varol Ergen, Burcu Codur, Ekin Kılıç ve benim birlikte oluşturduğumuz tematik bir sergi. Ayrıca Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Çiğdem Demir'in de bir illüstrasyon ve exlibris sergisi açılıyor.

Konuşmacıların listesi yukarıdaki linkten görülebilir...

Sergi hakkında,

Aşağılanan, dövülen, tecavüz edilen, öldürülen, afişe edilen,duygusal şiddeti maruz kalan, kime göre neye göre insanlıktan metaya indirgenen kadın. Erkek egemen toplumun en büyük korkusu, kadının kendi gücünü hatırlaması. En büyük gücü doğurganlığı kıskanmaları bundan. Kimilerine kuyruğunu yutan bir yılan, tuhaf döngü; kadınların yetiştirmesi kadınları ezen erkekleri de.

Bu sergide, kadınlara biçilen sosyal roller sorgulanıyor, kadına yönelik şiddet, hatta kadın kendini sorguluyor vücudundan taşan simsiyah bir sütle. Bir hayat yaratmak için, bedenimizde bir dolu karmaşa! Üçüncü sayfa haberlerinin bahtsız figüranları, bazen de başrol oyuncuları. Eğitimsizliğin, cinsel açlığın, tabuların, çifte standartların kurbanları. Sürüden ayrılanı yaftalayan, birbirlerinin kurtları.

Bayandan az kullanılmış denilerek cazipleştirilir ikinci el araba ilanları. Ne yani kadınlar kaza yapmaz mı? Hurdaya çıkmaz mı arabaları?










Afişleri yaparken, "kadın dediğin sokakta hanımefendi, evinde hizmetçi, yatakta fahişe olmalı" deyişinden yola çıktım. Bu önyargı cümlesi, bazen espri olarak bazen ciddi ciddi sarfedilecek kadar içselleştirilmiş durumda. Bu tür etiketlendirmeler ne kadar ilkel görünse de zaten ilkel bir çok şey yaşanıyor toplumumuzda. Esprili bir yaklaşımla kadının çoğu kez kendinden beklenen rollere bürünüveren kağıt bir bebek gibi olduğunu göstermek istedim. Makbule'nin isim annesi Ekin'e de buradan teşekkür ediyorum. Makbule'den daha uygun bir isim olamazdı herhalde bu projede.


Sergideki diğer işler de kadınlarla ilgili konulara farklı pencerelerden bakıyor.



::..Ekin Kılıç



::..Müge Burcu Codur


::..Elif Varol Ergen

Hiç yorum yok: