22 Mart 2011 Salı

Terraryum...vs.




Terraryumlarla ilgilenmeye başladıktan sonra hemen fotoğraf çekip yayınlamak istedim ama erteledim. Neden? Bakalım olacak mıydı? Bakalım gerçekten bitkiler o havasız kavanozlarda yaşayacak mıydı? Yaklaşık 1-1,5 aylık deneme sürecinin ardından olabildiğini görerek yayınlıyorum fotoları :) 

Yukarıdaki, eski (10 senelik filan) akvaryumum. Tabii ağzı %100 kapanmıyor, ben de kullanmadığım bir fincan tabağını kapattım üzerine. İçerideki nemin dönmesi için kapağın tam kapalı olması gerekli aslında. Böylece azıcık konan su buharlaşıyor, tekrar toprağa karışıyor. Böylece küçük bir atmosfer yaratılmış olunuyor. Önce en alta bir miktar kum döküp üstüne toprak koydum. Üstüne yerleştirdiğim kara yosunları, buz gibi bir kış günü özenle söküldü. Kaşıkla :P Bu ortamda fittonia ekmeyi denedim.  Yaptığım araştırmalarda terraryum içinde yaşayabilen bitkiler arasında fittonia da olduğunu görmüştüm. Bu güne kadar gayet iyi durumda, yeni yaprak da çıkardı. Gerçi çok hızlı büyümesi pek istenen bir şey değil. Dekoratif olarak da zamanında yaptığım fimoları ve kinderden çıkan bir şirini kullandım. En üst resimde görüldüğü gibi pencereye yakın bir yerde ama direkt güneş ışığının altında değil.  


Diğer terraryumum ise reçel kavanozundan oluşuyor. Bu zahmetsiz hobinin en güzel tarafı, evdeki malzemeleri kullanabilmek, özel hiçbir şeye ihtiyaç yok. Bu kavanoz yapı olarak daha ideal, kapağı açılıp kapanabiliyor. Ama kapandığında tam bir yalıtım oluyor. Burada daha dar bir alanım vardı, yukarıdakiyle aynı şekilde oluşturdum ama bu sefer dibine çakıl taşı döşedim. Çakıl taşının direnajı kuma göre daha iyi sağladığını düşünüyorum. Bundan sonraki uygulamaları da çakıl taşı ile yapacağım. Bu denemede de kalanchoe diktim.

Diğer resimlerde de görülebileceği gibi terraryum veya normal saksı olsun, çiçeklerimin dibine minik oyuncaklar / objeler koymayı seviyorum. Çocukken de anneannemin saksılarının dibinde oynatırdım oyuncaklarımı :))



Bunlar da bizim evin kızları İpek (7) ve Tarçın (9). Fonda da darmadağınık evim görülüyor... 2-3 Terraryum daha var annemlere götürdüm, okula getirdim. Son derece kolay ve zevkli bir uğraş olduğunu düşünüyorum. İnsanı terraryum yapmaya özendirecek öyle güzel örnekler var ki internette... Aşağıda çılgın bir hevesle terraryum işine girmiş Elif görülebilir :)


7 yorum:

Nihan dedi ki...

aaa terraryumu ben de çok severim. hatta paşabahçeden 2 limonluk aldım bunu yapmak için. mümkünse daha ayrıntılı anlatır mısın. limonluk ki sen de kullanmışsın, tam yalıtım sağlıyor mu. toprak kullanmıyoruz herheade. ben yosun istiyorum. sorula bitmez .beni bilgilendirmeni rica edeceğim. yosun nereden ne zaman alınmalı,ne zaman ekilmeli...vs...:))))

hindiba dedi ki...

Cok hos, gizli bir yesil parmak varmis demek aramizda :) Üstelik insan artik 3 yasinda bir cocugu olmayinca böyle bir evi daginik buluyor ha :)

beste dedi ki...

aa ne guzel surpriz iki senedir aklimda Leonardo'nun dogumgununde gelen cocuklara hediye olarak yapayim diye dusunuyordum gecen sene miniklerde bu senede bakalim yetistirebilecekmiyim evdeki kavanozlar recel disinda bir ise yarayacak. Cok basarili olmus muruvvetini gor:) evin fistiklarina da ayrica ilgi gosteriyorum o tarcini yumak haline getirip iyice mincikliyorum sonunda sinirlenip kacacaktir zaten, Ipek hanim'a daha ozenli davranmak lazim o bir genc kis gene de opucuk yagmuru kacinilmaz. Evren'le konusmustuk bir kac ay once o haber verdi bu guzel tesadufu. sevgiler

Eren dedi ki...

Terrariumlarınız çok güzel olmuş, benim de sorum şu olacak; ektiğiniz bitkileri nerden aldınız, nerede bulabiliriz?

Berceste dedi ki...

Sagolasin kirmayip yayimladigin icin eeen kisa zamanda :) Eline saglik icindeki sirin gibi sirin olmuslar :) O yolladigim linkteki bitkilerle denemek dilegindeyim ben de :) Tarcin'i gobusunden sever misin bizim icin. Ipek hanimi ellemeyelim, mesgul gorunuyor :) Terrarium'lara da nazar degmesin Masallah!

Kırmızı Şapka dedi ki...

Sevgili Nihan, toprak az birşey kullanabilirsin. Kum veya çakıltaşından yaptığın tabanın üstünde yosunun altında olma üzere. Kara yosunlarını gölgeli ve nemli taş aralarından ya da duvar yüzeylerinden sökebilirsin. Elinde metal bir kaşık olursa daha rahat sökülür.

Sevgili Evren ve Beste, eylemlerim devam edecek efem :)

Kırmızı Şapka dedi ki...

Sevgili Berceste, terraryumda kullanılabilen bitkileri ayrı bir postta yazacağım zaten.

Sevgili Eren, bitkiler için özel bir çaba sarfetmedim, evdekilerin uygun olanlarından kırdım. Yaptığım terraryumlarda kalanchoe, fittonia ve afrika menekşesi kullandım. Şu anda hepsi yaşıyor. Kolaylıklar diliyorum :)