30 Kasım 2011 Çarşamba

Found object illustration / Buluntu nesnelerle illüstrasyon

Yeni okulumda dönem ilerliyor, dönem ortasını geçtik ve artık o kadar yeni değil gibiyim. Bu iyi, çünkü alışmaya başladığımı gösteriyor. Yalnızca bir kuruma değil, bir iklime ve bir ülkeye de alışıyoruz tabii ki. Hakan Türkiye'den birkaç gün önce döndü, oralarda kış çoktan yüzünü göstermiş anlaşılan, burada ise sanki hala bahar havası sürüyor. Akşamları serin, hatta sabaha karşı düpedüz soğuk ama gün içersinde ılık bal gibi bir hava var.

Girdiğim derslerden biri Conceptual Illustration / Kavramsal İllüstrasyon, neyse ki. Bu dersi verdiğime memnunum, benim için en önemli ders tahmin edersiniz. Öğrencilerime yeni bir proje verdim, buluntu nesnelerle illüstrasyon yapacaklar. Sürdürülebilir tasarım, sürdürülebilir sanat son dönemlerde benim için daha önemli olmaya başlıyor. Bu tarzda öyle yaratıcı eserler yaratan sanatçılar var ki.

Copyright 2008-11 David Goldin, All Rights Reserved. David Goldin Illustration Site

Buluntu nesneler, yaşamımıza ve tasarımımıza bir çok farklı biçimde girebilir: rastlantısal olarak, rastlantısal olana müdahale ederek, belli bir amaca yönelik seçimler yaparak, kompozisyonları oluşturduktan sonra bir yüzeye sabitleyerek ya da fotoğraf çekerek... Bazen rastgele nesneler kulanılabiliyorken, bazen de nesnenin bir tarihinin olması farklı anlamlar katabilir çalışmaya. Örneğin bit pazarlarından eski nesneler (anahtarlar, kilitler, eski paralar, dolap kulpları...vb) toparlanabilir. Ya da basitçe günlük yaşamımıza geçici olarak giren, çöpe dönüşecek biletler, kuponlar, etiketler, ambalaj parçaları kullanılabilir. İki boyutlu ve yüzeyel bir iş olabileceği kadar üç boyutlu bir illüstrasyon da yapılabilir, buna heykel de denebilir belki ama bence hala illüstrasyon da denebilir, anlatımcı bir tavrı olduğu sürece. Örneğin Pogan'ın heykelleri (bkz. http://www.joepogan.com/)

Buluntu nesnelerin tekbaşına anlamı ve kulanıldığı yer içindeki anlamı, dönüştüğü şey de önemlidir. Tek başınayken farklı anlamları olan nesneler bir araya geldiklerinde bambaşka kavramlara gönderme yapabilirler. Burada başkalaştırdığınız nesnein hangi yeni anlamları tetiklediği, tasarım sürecinde hakim olunması gereken bir nokta. 

Nasıl işler çıkacağını merak ediyorum.


Joe Pogan (http://www.joepogan.com/)

Doll House Assemblage - Susanna Scott of Sushi Pot
  

1 yorum:

Elma Lekesi dedi ki...

...biletler, kuponlar, etiketler, gazoz kapakları, kurabiye kutuları... tüm bunlar bana çok hüzünlü gelir. :) öte yandan çok yönlü çağrışımlara sebebiyet verebilir. Ben de seviyorum bunlarla yapılan işleri.