15 Eylül 2008 Pazartesi

Fındık-krem :)

Babası devlet tiyatrosununun değerli bir oyuncusu ve oyun yazarı olan bir arkadaşım var. İpek'i geçen sene bilimum çocuk operalarına ve balesine götürdüğümü duyunca, "Fındıkkıran"a götür mutlaka, çocukların da sıkılmadan izleyebileceği çok güzel bir örnek demişti. Ben de bu sene oynar mı acaba diyordum.


Resim: http://www.northernballettheatre.co.uk

Derken, geçen gün BBC Prime'da rastladık Fındıkkıran Balesine. Üstelik de daha başıydı. Bizim kız zevkten dörtköşe hem izledi hem kendince dansetti. Ufak bir hata var yalnız, balenin adını "Fındık-krem" zanediyor :)


Resim: Rachel Viselli in Tomasson's Nutcracker© Erik Tomasson http://www.ballet.co.uk

"Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

Küçük Alman kız Clara Stahlbaum'un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarını konu alan büyü-masal tarzı bir eserdir. İlk defa 1892'de St. Petersburg'da sahnelenen Fındıkkıran Balesi, yeni yıl kutlamaları ile özdeşleşmiş ve pek çok bale topluluğu tarafından yılbaşında sahnelenmesi gelenekselleşmiştir.

Dünyanın en çok sahnelenen bale eserlerinden birisidir.

Fındıkkıran'ın Türkiye'de ilk sahnelenişi Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından 1968- 1969 sezonunda Ankara'da gerçekleşmiş, baleyi Dame Ninette de Valois sahneye koymuş, koreografik düzenlemesini Richard Glasstone, Ivanov'un özgün koreografisine bağlı kalarak yapmıştır.

Parti Sahnesi Stahlbaum ailesinin evinde yeni yıl partisi verilmektedir. Clara ve erkek kardeşi Fritz ile anne ve babaları dev yılbaşı ağacının altında dostlarıyla eğelenirler. Gizemli Vaftiz Baba Drosselmeyer çocuklar için bir çuval dolusu oyuncakla gelir. En güzel oyuncak, Clara'ya hediye edilen Fındıkkıran'dır. Kıskanan Fritz, oyuncağı kırar ancak Drosselmeyer tamir eder. Parti sona erdiğinde aile yatmaya gider ancak Clara Fındıkkıran'ı görmek için ağacın altına gelir. Kollarında Fındıkkıran ile uykuya dalar.

Savaş Sahnesi Gece yarısı, garip şeyler olmaya başlar. Clara fare sesi sesi duyarak uyanır. Oda, Fareler Kralı'nın önderliğindeki bir fare ordusu ile dolar. Clara kaçmak ister ancak dev fareler onu durdurur. Öte yandan odadki oyuncaklar da canlanır Fındıkkıran komutasındaki kurşun askerler Fareler Kralı'nın ordusu ile savaşır ve ölür. Clara'nın terliğini Fareler Kralı'nın başına atmasıyla kral ölür ve komutanlarının cesedini taşıyan fareler odayı terkeder. Clara'nın Fındıkkıran için döktüğü gözyaşları onu canlandırır. Bir prense dönüşen Fındıkkıran, Clara'yı kendi ülkesi Karlar Diyarı'na götürür.

Karlar Ülkesi Karlar Ülkesi'nde Prens ve Clara, kar tanelerinin dansı ile karşılanırlar. Şekerleme Ülkesi Clara, prensin eşliğinde Şekerleme Ülkesi'ne gider. Şeker Perisi'ne farelerle yaptıkları savaşı anlatırlar. Peri, onları ödüllendirmek için kutlama dansları sunar.

İspanyol Dansı, Arap Dansı, Rus Dansı, Çin Dansı, Mirliton Dansı, Çiçeklerin Dansı, Son olarak prens ile Şekerleme Perisi birlikte dans ederler.

Rüyanın Sonu Clara, rüyadan uyanır ve kendisini Fındıkkıran'ı ile beraber evlerinin salonundaki yılbaşı ağacının altında bulur." http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/

Hiç yorum yok: