İllüstrasyon





1995-1999 arasında DEÜ GSF Grafik Bölümünde lisansımı tamamladım. Eğitim dönemimin son yıllarında illüstrasyon, ilgimi grafiğin diğer alanlarından daha çok çekmeye baslamıstı. Bir metni, bir durumu ya da bir olguyu çizgilerle anlasılır hale getirmek, resimlemeyi belirli bir amaç ve hedef için kullanmak, zaman içinde usta illüstratörlerin islerini arastırıp inceledikçe bende bir tutku halini aldı.

Genelde tanımlananın aksine grafik tasarımcı, yalnızca reklam piyasasına çalısan kisi değildir. Etkili görsel iletisim yöntemleri hakkında eğitilen bir tasarımcı, sosyal alanda da sorumluluk sahibi olan, olması gereken bir bireydir diye düsünüyorum.

Çocuk kitaplarına ilgim, iste bu noktadan gelisti. Çocuklar, yani yarının yetiskinleri için iyi seyler yapmak, yarının toplumu için küçük de olsa bir katkı koyabilmek önemlidir. Bir çok sanatçının ve akademisyenin de altını çizdiği gibi, erken çocukluk döneminde edinilen estetik algılama biçimi, yarının insanlarının donanımına katkı sağlayacak etkenlerdendir. Maxim Gorki’nin bir sözü vardır; “Çocuklar için büyükler için yazdığımız gibi yazmalıyız. Yalnızca daha iyi yazmalıyız”. Buradan hareketle elbette “daha iyi çizmeliyiz” de denilebilir.

2001 yılından itibaren kesintiye uğrayan akademik eğitimime, 2007’de tekrar basladım. 2011'de bilim içerikli çocuk kitabı resimlemeleriyle ilintili olan sanatta doktora tezimi yazmaktayım. Yıllar geçtikçe yayınevlerinin daha iyi kitaplar basmaya gayret ettiklerini gözlemliyorum. Çocuk kitapları piyasasında eminim her şey daha iyiye gidecek.